Öppet på Torsdag 11—17 Tensta konsthall
Vi använder cookies för funktions- och översättningsändamål.
Läs mer

Utställningar

Ett politiskt klassrum av Apolonija Šušteršič
Ett politiskt klassrum av Apolonija Šušteršič
Ett politiskt klassrum

Pågår till 31.12 2024
Det politiska klassrummet på Tensta konsthall tar plats i ett utrymme som redan används för workshops, en plats där Kvinnocafét och Språkcafét (en del av Silent University av Ahmet Ögut) regelbundet träffas. Därför var det viktigt att människor som använder utrymmet skulle involveras — och tycka till om rummet de redan använde.

Pågår till 31.12 2024 →
Tidigare
Chronos: hälsa, tillgänglighet och närhet

14.3—1.9 2024
Kommande
The Vaginal Davis Universitet for the Damaged and Gifted

Öppnar 7.9 2024

Aktiviteter

På gång
Medverkande konstnärer: Shamiran Adam, Lovisa Hed, Karin Holmberg, Helena Lagerqvist Kuoljok, Jenny Hillevi Larsson, Diana Lazare, Sandra Lundberg, Allis Matei, Linea Matei, Lotta Sjöberg och Mi Tjio

Under Sthlm Craft Week visar medlemmarna från kollektivet P.A.N.G sina verk i den tillfälliga utställningen Nålsöga på Tensta konsthall. Kollektivet P.A.N.G. består av tolv yrkesverksamma utövare inom konstbroderi och textilkonst. Medlemmarna har olika bakgrund, utbildning och erfarenheter, men förenas i viljan att ge nål och tråd en självklar plats inom såväl konstvärlden som det offentliga rummet. Gruppens vision är att vara ett dynamiskt nätverk för professionella utövare inom broderi och textilkonst.

Utställningen Nålsöga på Tensta konsthall 3—6 oktober
Vi arbetar med det mjukaste och det starkaste, det hårdaste och mest bräckliga. Tunna trådar och små stygn som skapar bärande strukturer. Genom ett nålsöga bjuder vi in andra att se varandra och oss själva i textila bilder och former. Vad delar vi, vad bär vi? Vår gemensamma styrka är nål och tråd, allt annat upptäcker vi ihop. För att färdas tillsammans behöver vi samlas kring olikheter och hylla dem. Generationer och kulturer har tagit sig igenom omöjligheter. Vad kan ta sig igenom ett nålsöga?

Vernissage och Drop-in broderi
3 oktober kl. 12.00—17.00

Peace, Love and Understanding i samarbete med Kvinnocaféet. Kom och delta i att skapa ett gemensamt textilt verk tillsammans med oss. Brodera fritt utifrån temat peace, love and understanding.

Gratis! Inga förkunskaper krävs.

Finissage och Drop-in broderi
6 oktober kl. 12.00—17.00
En fortsättning på torsdagens drop-in: Peace, Love and Understanding i samarbete med Kvinnocaféet. Vi tror att kärlek, omtanke, fred och förståelse för varandras olikheter behövs mer än någonsin. Kom och häng med oss sista dagen på Sthlm Craft Week och ta del av den tillfälliga utställningen Nålsögon. Brodera fritt, samtala och hjälp varandra.

Gratis! Inga förkunskaper krävs.

Om Sthlm Craft Week
Stockholm Craft Week syftar till att synliggöra det samtida konsthantverket och stärka dess position på en samtida konstscen, såväl nationellt som internationellt. Styrgruppen för evenemanget består av Konsthantverkscentrum som är projektägare med operativt ansvar, tillsammans med Svensk Form och Konsthantverkarna.

Mer om aktiviteten
Alltid
Är du lärare? Välkommen med din klass på visning av våra aktuella utställningar. Vi anpassar nivå och kan även erbjuda workshops. Kontakta Anna-Stina Ulfström: anna-stina@tenstakonsthall.se
Mer om aktiviteten
Varje tisdag och torsdag möts kvinnor från Järvaområdet på Tensta konsthall för att arbeta med olika typer av hantverk och slöjd. Genom det gemensamma handarbetet möjliggörs ett tryggt rum där samtalet och utbytet av erfarenheter står i centrum. Det hantverkskunnande som kvinnorna i gruppen redan besitter plockas upp och lärarrollen alternerar. På så sätt delas kunskap kring tekniker som broderi, smycketillverkning, stickning och virkning. På plats träffar kvinnorna konstnärer på besök och en gång i månaden görs utflykter till olika hantverkssäten, museer och organisationer i Stockholm. Muna Alyaqoobi och Asha Mohamed leder Kvinnocaféet.
Mer om aktiviteten
Språkcaféet öppet för dem som vill lära sig grunderna i svenska och arabiska språket men också träffa nya vänner och dela erfarenheter och tankar. Särskilt välkomna är deltagare som står utanför det svenska utbildningssystemet i väntan på asyl. Under träffarna övar vi oss i grammatik, umgås, läser enkla böcker och gör konversationsövningar. Vi söker alltid nya, svensktalande volontärer.

Är du intresserad av att vara med?
Hör av dig till Fahyma Alnablsi: fahyma@tenstakonsthall.se

På sommarhalvåret flyttar Språkcaféet ut till vår kolonilott, vårt utomhusklassrum. Språkcaféet görs som en del av The Silent University, en autonom kunskapsplattform för asylsökande, flyktingar och papperslösa initierat av konstnären Ahmet Ögüt (www.thesilentuniversity.org)

Mer om aktiviteten
Konstverandan är öppen juni till augusti tre dagar i veckan; tisdagar, onsdagar och torsdagar. Här kan man pröva på olika textila tekniker och göra ny bekantskaper. Du behöver inte ha handarbetat förut. Konstverandan leds av pedagoger från Hemslöjden i Stockholms Län i samarbete med Kvinnocaféet. Vi lär av varandra. Varje sommar arbetar vi med en speciell teknik eller ett särskilt material tillsammans.

Kontakt: muna@tenstakonsthall.se

Mer om aktiviteten
Medborgare till medborgare syftar till att skapa en mötesplats för nyanlända som behöver stöd och kunskap om samhället i Sverige. En rådgivningsverksamhet som kan handla om allt från myndighetskontakter och språkträning, till att förmedla kontakt mellan personer med liknande bakgrund. Med utgångspunkt i konsthallens program möts också gruppen i gemensamma samtal om konst och samhällsfrågor. Under ledning av Fahyma Alnablsi. För anmälan och info kontakta fahyma@tenstakonsthall.se
Mer om aktiviteten
FEINART – The Future of European Independent Art Spaces in a Period of Socially Engaged Art.
Det EU-finansierade projektet FEINART 2020–2024 består av ett omfattande samarbete mellan forskningscentra inom politisk filosofi, konstteori och kulturförvaltning samt den oberoende europeiska konstsektorn. Projektet är den första tvärvetenskapliga och holistiska undersökningen av den socialt engagerade konsten i Europa och dess demokratiska roll och funktion. 11 forskare förses med relevanta akademiska och icke-akademiska färdigheter för att engagera sig i utmaningarna i detta nya konstnärliga och kulturella landskap. Universiteten som ansvarar för det akademiska avhandlingsarbetet är Wolverhampton University (UK), Zeppelin University (DE), Edinburgh University (UK) och Iceland Universily(IS). FEINART – The Future of Independant Art Spaces in a Period of Socially Engaged Art är en del av European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme, the MarieSkłodowska-Curie grant. Förutom Tensta konsthall deltar följande institutioner: BAK (NL); State of Concept (GR); Vessel (IT); Tranzit.ro (RO) samt Biennale Warsaw (PL).

Mer om aktiviteten

Arkiv

Vad
När
Sök med nyckelord