nu

Aktuell utställning: Porträtt av en rörelse
Pauline Boudry / Renate Lorenz


Lördag 25.3 2023 kl 13
Curatorsvisning med Övül Ö. Durmuşoğlu


Påsklov 10 – 14 april
Modekurs med Beckmans Designhögskola


Inlämning av bidrag har börjat
Tensta konsthalls textpris 2023


Ett politiskt klassrum
av Apolonija Šušteršič


Restaurang på Tensta konsthall
Välkomna Yalla Rinkeby


Läskurs för unga i Tensta. Start 14.3 2023
Avkolonisering


Modekurs med Beckmans Designhögskola

10 - 14.4 2023 Det lilla extra! Modekurs med Beckmans designhögskola Påsklovskurs 
Kl 10 - 14.
Ålder: 16–25 år
 
Väskor, smycken, hattar, bälten, hijaber och skor. Beckmans Designhögskola gästar ännu en gång Tensta konsthall med en inspirerande kurs för unga vuxna. Temat är accessoarer, det vill säga sådant som kan vässa till och vara avgörande för en hel look. 
 
Anna-Karin Friberg och Lisa Jacobsson, före detta studenter och numera verksamma formgivare, introducerar deltagarna till designprocesser, material, knep och tekniska lösningar för hållbarhet och funktion. Alla får prova på att designa egna accessoarer och lära sig om material såsom läder, olika typer av textil och beslag. 
 
Inspirationen tas från vår närhet och från den pågående utställningen Porträtt av en rörelse. Två av dagarna (onsdag och torsdag) besöker vi Beckmans för att få uppleva hur en dag på en designskola kan se ut. 
 
Ålder 16–25 år. 

mer→

Tensta konsthalls textpris 2023

23.3 – 15.5 2023: Inlämning av bidrag till Tensta konsthalls textpris 2023. 
 
En chans att få sina texter lästa av proffs och kanske bli upptäckt av ett förlag. Det var syftet när Tensta konsthall lanserade sitt textpris första gången för snart ett decennium sedan. Nu är det dags igen. Idag öppnar tävlingen upp för bidrag. 
 
Tensta konsthalls textpris instiftades 2013 för att formulera ett nytt kulturarv i textform och uppmuntra till nya historier. Priset har genom åren vaskat fram talanger vars texter plockats upp av förlag och getts ut. Senast hände det då Nora Khalil vann förstapris med några inskickade kapitel till det som sedan blev den i år augustnominerade romanen Yani. Den allra första pristagaren var Evin Ahmad, som sedan dess blivit känd skådespelare och författare. 
 
 
 
 
 
 

mer→

Ett politiskt klassrum

2022 –2023: Ett politiskt klassrum av Apolonija Šušteršič
Textil: Tensta konsthall Kvinnocaféet, Muna Alyaqoobi och konstnären Anna Nordström
 
Konstnären Apolonija Šušteršič om Ett politiskt klassrum
Klassrummet är en självklar fortsättning på det senaste halvårets erfarenheter och forskning inom ramen för det pedagogiska kunskapsutbyte som kursen Agents of Change: Mediating Minorities utgjorde. Som jag vill se det erbjuder klassrummet en plats för lärande snarare än undervisning, en plats där vi lär av varandra, ett rum utan hierarkier. Motivet blir "politiskt", utifrån hur det förstås och beskrivs av olika tänkare. Det politiska i just det här klassrummet förhandlas fram och försöker göra oss medvetna om vårt eget ansvar för det samhälle vi ständigt formar tillsammans. Varför inte ifrågasätta det givna systemet och tänka på alternativ som skulle kunna tjäna oss bättre? Det politiska klassrummet vill vara en plats för experiment och försök, en plats där man kan tänka fritt och alla känner sig välkomna.

mer→

Öppet: Yalla Rinkeby

Öppet nu: Yalla Rinkeby på Tensta konsthall. Lunch och fika varje dag, med smak från Mellanöstern. Tisdag - Söndag. För större sällskap, kontakta Yalla direkt. Läs mer om Yalla Rinkeby
Lunch 115 kronor inkl te/ kaffe.

mer→

Curatorsvisning med Övül Ö. Durmuşoğlu

Lördag 25.3 2023 kl 13: Curatorsvisning: Portrait of a Movement med Övül Ö. Durmuşoğlu
Curator's introduction of Portrait of a Movement with Övül Ö. Durmuşoğlu
 
Tensta konsthalls nya utställning Portrait of a Movement presenterar för första gången i Sverige en separatutställning med Pauline Boudry och Renate Lorenz. I två större filminstallationer mitt på ett blanksvart dansgolv gestaltar kollektivt dansare, musiker, scenografer och koreografer i en ny, öppnare vision av tid och synlighet - ett queert rum för människor vars rörelsefrihet begränsas allt mer runt om i världen. Möt utställningens curator Övül Ö. Durmuşoğlu för en fördjupande introduktion på engelska. Ingen föranmälan. Språk: engelska. 

mer→

Aktuell utställning: Porträtt av en rörelse

18.3 - 20.8 2023 Porträtt av en rörelse - Pauline Boudry / Renate Lorenz 


Porträtt av en rörelse är den första större presentationen i Sverige med den internationellt välkända konstnärsduon Pauline Boudry och Renate Lorenz. Två större filminstallationer utgör kärnan i utställningen: genom att engagera olika rörelser inom dansen och skapa konstnärliga samarbeten, tittar konstnärerna närmare på abstraktionen som en motkraft mot reaktionära strömningar.  

mer→

Avkolonisering - Läskurs för unga i Tensta

Start 14.3 2023 En läs- och samtalscirkel i Tensta med Shahram Khosravi

Arvet efter tidigare seklers koloniala dominans, eller det som ibland kallas kolonialitet, har överlevt det formella kolonialstyret och byter ständigt skepnad. Det sipprar in i vår tid och formar alltifrån hierarkier, klass, rasifiering, gränsdragningar mellan länder till frågor om migration. Kolonialitetens logik ligger även bakom dagens exploatering av naturen, invasion av andra länder och strukturell rasism. 
 
Under de fem tillfällena och utifrån ett urval nyckeltexter samtalar vi om 
 
-Vad innebär kolonialitet?
-Varför är begreppet viktigt så lång tid efter att de antikoloniala revolutionerna avslutats? 
-Kan man ens säga att avkoloniseringsarbetet är över? 
-Vad innebär det att avkolonisera, politiskt, kulturellt, intellektuellt?  
- Finns det ett förkolonialt förflutet att återknyta till?  
- Hur ser en dekolonial framtid ut? 

mer→

Nästa utställning: Portrait of a Movement med Pauline Boudry & Renate Lorenz

18.3 2023 Tensta konsthall är glada över att fvår nästa utställning blir en presentation med konstnärsduon Pauline Boudry och Renate Lorenz Portrait of a Movement curerad av Övül Durmusoglu. Utställningen är producerad av Centro de Arte Dos de Mayo, Madrid och visades där hösten 2022.
 
Den Berlin-baserade konstnärsduon har arbetat ihop sedan 2007. Deras arbeten kretsar kring queer estetik, historia, kultur och gemenskap. Genom sina installationer iscensätter de spänningen mellan det synliga och det ogenomträngliga och utmanar de normativa berättelserna: synlighetens historia, patologisering av kroppar, kamratskap, glamour och motstånd. Utställningen har preliminärt öppningsdatum 18.3 2023.

mer→

Öppettider

Öppettider

Tisdag - fredag 11 - 17
Lördag och söndag 12 - 17

OBS! Stängt 20.8 2022-21.8 2022

mer→

Seminarium och bokrelease Refugee Heritage

24.5 2022 kl 14 - 17 Seminarium och bokrelease Refugee Heritage

Kungliga Konsthögskolan och Tensta konsthall bjuder in till seminarium och bokrelease av Refugee Heritage av DAAR – Sandi Hilal och Alessandro Petti, måndag 24.5 kl 14 – 17 på Tensta konsthall inom ramen för grupputställningen Hurting and Healing: Tänk dig ett annat kulturarv. 
 
Med utgångspunkt i dokumentsamlingen och installationen Refugee Heritage på Tensta konsthall kommer seminariet att kretsa kring följande fundamentala fråga: vem har rätt att definiera vad som konstituerar ett arv? Hur kan idén om det modernistiska och patriarkala arvet utmanas? Finns det andra former av arv bortom nationalstaten inkluderande alla de människor som tillhör fler än en plats samtidigt?  

mer→

Svart hud, vita masker

Start våren 2021 Svart hud, vita masker är en läsecirkel för unga om rasism och makt utifrån texter av Frantz Fanon. 
Vi läser Frantz Fanons klassiker Svart hud, vita masker som skrevs 1952 och som handlar om rasism, makt och kolonialism. 
Vid fyra tillfällen läser vi utvalda delar av boken och samtalar om dagens situation och egna erfarenheter i relation till rasismen historia och de idéer som gjort Fanon till en av vår tids viktigaste tänkare.

mer→

Sista helgen Michael Rakowitz

Specialvisningar sista veckan + helgöppet!
 
Tisdag 18.8 kl 13 - Cecilia Widenheim om palatsprojektet - Vad kan Nimrud berätta för oss idag?  Hanna Nordell - Om filmen The Story of Special Ops Cody, en krigsveterans minnen i ett museum. Paulina Sokolow ger en introduktion till Norberg&Sundéns konstnärskap som kretsar kring lärande och gemenskap. 
Ca 45 minuter. Ingen föranmälan. Vid grupp på över 15 personer dubbleras visningen. Tisdagen den 18.8 har vi även öppet till kl 20. 
 
Introduktion till Michael Rakowitz 
Lördag 22.8 kl 13 och 15:  Paulina Sokolow (svenska, samt engelska om det efterfrågas). 
Söndag 23.8 kl 13: Fahyma Alnablsi (arabiska). 

mer→

Förlängd! The Invisible Enemy Should Not Exist (Room G) av Michael Rakowitz

The Invisible Enemy Should Not Exist (Room G) av Michael Rakowitz i stora salen öppnar åter och förlängs till den 23.8. Läs mer om utställningen.  
 

mer→

Lilla Galleriet - Body to Body, nytt verk av Åsa Norberg & Jennie Sundén

13.6-12.12 2020 I sitt gemensamma konstnärskap förenar konstnärsduon, bestående av Åsa Norberg och Jennie Sundén, textil historia med pedagogikens förnyare och tänkare genom 
tiderna. Som nyfikna forskare dyker de in i olika pedagogers tankevärldar om inlärningens kopplingar till lek, demokrati och samhällsbygge istället för korvstoppning och färdiga sanningar. De textila verken och skulpturala läsplatserna kommer även att leta sig ut i caféet och på terrassen och fungera som inspirationskälla för sommarens Konstverandan i samarbete med Hemslöjden i Stockholm samt Designkollo. 

mer→

Ny bok: The New Model: An Inquiry

Ny bok: Vad är ett kvalitativt samhälle?
 
Den nya boken The New Model: An Inquiry ställer frågor om vad ett kvalitativt samhälle kan vara idag, med avstamp i projektet Modellen på Moderna museet 1968. Boken innehåller texter och intervjuer med bland andra konstnärerna Magnus Bärtås, Ane Hjort Guttu, Palle Nielsen och Hito Steyerl samt texter av skribenten och forskaren Gunilla Lundahl samt curatorerna Lars Bang Larsen och Maria Lind. Boken dokumenterar det experimentella projektet Den nya modellen som ägde rum på och runt Tensta konsthall 2011-2015. Redaktörer: Maria Lind och Lars Bang Larsen. Utgiven av Sternberg Press och Tensta konsthall. I nyskapande form av Metahaven. 176 sidor. 

mer→

Ny bok om konst och migration – Migration: Spår i en konstsamling

Ny bok om konst och migration – Migration: Spår i en konstsamling
 
En generös presentation av hundra högaktuella verk från Malmö Konstmuseum, en av Sveriges rikaste samlingar. Texter av Malmö museers legendariske chef Ernst Fischer (1890 – 1980) och Lars-Erik Hjertström Lappalainen, konstkritiker på bl a Kunstkritikk, samt en intervju med utställningens curatorer Maria Lind och Cecilia Widenheim av Joanna Warsza, chef för CuratorLab på Konstfack. Boken är ett resultat av ett samarbete mellan Tensta konsthall och Malmö konstmuseum. 

mer→

Red Love: A Reader on Alexandra Kollontai / A Play by Agneta Pleijel

Ny essäbok om Alexandra Kollontaj - författare och världens första kvinnliga minister
 
Red Love: A Reader on Alexandra Kollontai / A Play by Agneta Pleijel
 
Red Love är en bok tillägnad Alexandra Kollontajs liv och gärning utifrån den forskning som CuratorLab på Konstfack och Tensta konsthall bedrev i samband med konstnären Dora Garcías utställning Röd kärlek sommaren 2018 på Tensta konsthall. Utgångsfrågeställningen är: Hur kan Kollontajs radikala visioner om kärlek tolkas utifrån samtidens feministiska kamper?
 

mer→

The Silent University: Språkcafé

Fredagar och söndagar 14:00–17:00 Språkcaféet är öppet för dem som vill lära sig grunderna i svenska och arabiska språket men också träffa nya vänner och dela erfarenheter och tankar. Särskilt välkomna är deltagare som står utanför det svenska utbildningssystemet i väntan på asyl. Under träffarna övar man sig i grammatik, umgås, läser enkla böcker och gör konversationsövningar. Till hösten söker språkcafét svensktalande volontärer. Är du intresserad av att vara med? Hör av dig till Fahyma Alnablsi:  fahyma@tenstakonsthall.se.

mer→

Kvinnocafé

Tisdagar och torsdagar 13:00–16:00  Tre dagar i veckan möts kvinnor från Järvaområdet på Tensta konsthall för att arbeta med olika typer av hantverk och slöjd. Genom det gemensamma handarbetet möjliggörs ett tryggt rum där samtalet och utbytet av erfarenheter står i centrum. Det hantverkskunnande som kvinnorna i gruppen redan besitter plockas upp och lärarrollen alternerar. På så sätt delas kunskap kring tekniker som smycketillverkning, stickning och virkning.

På plats träffar kvinnorna konstnärer på besök och en gång i månaden görs utflykter till olika hantverkssäten, museer och organisationer i Stockholm.

mer→

Tensta konsthalls textpris 2018 - Läs de vinnande texterna

Tensta konsthalls Textpris 2018. Vinnarna är nu utsedda för den femte upplagan av Tensta konsthalls textpris. Skönhet och gemenskap, smärtpunkter och minnen. De fyra pristagarna kommer från hela Storstockholm, är 15-25 år gamla och har valts ut bland ett fyrtiotal inskickade texter.


mer→

Tensta konsthalls textpris 2018 – Vinnarna läser sina texter. På ArkDes

Onsdag 12.12, 13:00-14:00 Tensta konsthalls textpris 2018 – Vinnarna läser sina texter
Vinnarna är nu utsedda för den femte upplagan av Tensta konsthalls textpris. Skönhet och gemenskap, smärtpunkter och minnen. De fyra pristagarna kommer från hela Storstockholm, är 15-25 år gamla och har valts ut bland ett fyrtiotal inskickade texter. Torsdagen den 12.12 har allmänheten chansen att höra de vinnande bidragen, upplästa av pristagarna i Tensta museums filial på ArkDes, ett projekt av Tensta konsthall. Efter läsningen kommer ett samtal att äga rum. I juryn: Lena Andersson, Rouzbeh Dialaie, Björn Linnell, Meron Mangasha, Nawroz Zakholy och Makda Embaie. 

Plats: ArkDes, Skeppsholmen

mer→

Öppning av Tensta museums filial på ArkDes vinteravdelningen

26.9 13:00 Öppning av vinteravdelningen och presentation av Aktion arkiv. Föreningen Aktion Arkiv utvecklar en deltagande historieskrivning genom aktioner, som för samman olika aktörer och publiker kring urbana kulturella, historiska och politiska frågeställningar. Vid presentationen medverkar Sara Brolund de Carvalho, Helena Mattsson, Meike Schalk & Ylva Larsson
 
En kvinnoförening, ett travsällskap och en film som kopplar samman globala proteströrelser med lokala händelser – det är några av de bidrag som utgör vinteravdelningen av Tensta museums filial på ArkDes.  Tensta museum är Tensta konsthalls fleråriga projekt med fokus på historia och minne i Tensta, sett genom de människor som bor och arbetar där, samt platsen i sig med sina många fysiska lager. Tensta museum är ett projekt där konsthallen ”leker museum”, nu med en filial på ArkDes, som en del av utställningen Public Luxury.

mer→

Introduktionskurs i samtidskonst

26.5–1.12 Vad är och vad gör samtidskonst? Hur går det att söka sig vidare inom konstnärliga utbildningar? Under 2018 driver Tensta konsthall en introkurs med konsten i centrum bestående av både praktiska workshops och teoretiska samtal. Kursen är baserad på intresse snarare än formell ansökan och riktar sig till alla konstintresserade, personer i åldern 18–26 år är särskilt välkomna. Kursen ges i form av regelbundna träffar där en kan välja att droppa in eller skriva upp sig för hela kursen. Konstnärer och personal från Tensta konsthall håller i träffarna.

mer→

Framtider: Katharina Berndt Rasmussen och Moa Bursell

20.11 18:30 Seminarieserien Framtider: Katharina Berndt Rasmussen och Moa Bursell
 
Föreställ dig Linda, en företagare med starka antirasistiska värderingar. Hennes explicita värderingar till trots, anställer hon endast ljushyade personer med svenskt-klingande namn. Kan vi förklara skillnaden mellan hennes explicita värderingar och faktiska beteende? En liknande situation föreligger på samhällsnivå: Sverige är en liberal demokrati med starka antidiskrimineringslagar som förbjuder etnisk diskriminering. Enligt färska undersökningar så minskar dessutom rasistiska attityder bland svenskar, och en tydlig majoritet rapporterar positiva attityder till mångfald. Trots detta pekar statistiken på en utbredd etnisk segregation och diskriminering. Hur kan denna diskrepans förklaras, på individ- och på samhällsnivå?

mer→

Framtider

2018 En seminarieserie på Tensta konsthall i samarbete med Institutet för framtidsstudier
 
Kan vi vara optimistiska om världens och mänsklighetens framtid? Det är sällan bilden varit så motstridig som nu. Å ena sidan har barnadödligheten, fattigdomen och antalet våldsbrott och krig i världen minskat radikalt, samtidigt som medellivslängden, läskunnigheten, tillgången till utbildning, vård och rent vatten gått upp. Å andra sidan står vi inför en allvarlig klimatkris på samma gång som flera blodiga och svårstoppade konflikter pågår med stora flyktingströmmar som följd. På många håll ser vi också en ökning av rasistiska och antidemokratiska attityder och strömningar, medan nationell suveränitet utmanas bl a av den teknologiska utvecklingen som har skapat nya svåröverskådliga infrastrukturer.

mer→

Konstklubben

Torsdagar 15:30–17:00 Hösten 2017 startades en ny Konstklubb på Tensta konsthall på initiativ av en 10-årig konstentusiast från Tensta. Klubben som riktar sig mot barn i åldern 9–12 år. De träffas en eftermiddag i veckan för att prova på olika konstnärliga tekniker och material, träffa konstnärer, göra utflykter och prata om konst med utgångspunkt i de aktuella utställningarna. I samarbete med Kulturskolan Järva. Anmälan till nina@tenstakonsthall.se 

mer→

k.ö.k (Kvinnor önskar kollektivitet)

Pågående k.ö.k (Kvinnor önskar kollektivitet) experimenterar med sätt att bygga en feministisk institution som är indockad i den redan existerande föreningen Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta. Centret är en självorganiserad mötesplats för kvinnor med olika bakgrunder, en plats där en utbyter erfarenheter och kunskaper, lär sig språk och bygger vänskapsrelationer.

mer→

Nytt nordiskt nätverk för konsthallar

Kan man mäta konstens och en plats betydelse? I vår starkt polariserade tid är de små samtidskonsthallarnas funktion som platser för kritisk reflektion och erfarenhetsutbyte mer angelägen är någonsin. Men trots sin nyckelfunktion är konstinstitutionerna ofta underfinansierade och deras erfarenheter underutnyttjande. Varför är det så?

mer→

Konstkollo

Under skolloven arrangerar Tensta konsthall dagkollon för barn och unga i åldrarna 10-19 år. 

mer→

Siri, Roten och den observerade luftfuktigheten av Pia Sandström

Konstnären Pia Sandströms nya offentliga verk Siri, Roten och den observerade luftfuktigheten på Gullingeskolan i Tensta. I samarbete med Stockholm konst och Tensta konsthall har verket tagits fram efter det årslånga förmedlingsprojektet Konstdetektiverna där Sandström arbetat med elever på skolan för att förstå och synliggöra den offentliga konst som omger oss. Det nya verket pryder väggarna utanför biblioteket och skolmatsalen med ordlekar och figurer i infärgad och tecknad betong. Gullingeskolan har ca 300 elever i låg- och mellanstadieåldern och byggdes redan 1967.

mer→

Eros-effekten: Konst, solidaritetsrörelser och kampen för social rättvisa

Eros-effekten: Konst, solidaritetsrörelser och kampen för social rättvisa är konsthallens fleråriga studie av förhållandet mellan konst och solidaritetsrörelser som manifesteras i form av utställningar, workshops, presentationer, film- visningar m m. Namnet Eros-effekten kommer från en essä med samma namn, skriven 1989 av forskaren och aktivisten George N. Katsiaficas.

mer→

Goldin+Senneby i art-agenda

Konsthallschef Maria Lind i samtal med konstnärerna Goldin+Senneby i art-agenda. Våren 2016 curerade Maria Lind utställningen Standardlängden av ett mirakel, en retrospektiv av Goldin+Sennebys arbete utlokaliserad till olika platser i Stockholm. De träffades i lobbyn till Finansinspektionen för ett samtal om deras konstnärskap, processer och att hålla bollen i rullning. 

mer→

Medborgare till medborgare


Tisdagar 12:00–14:00 Medborgare till medborgare syftar till att skapa en mötesplats för nyanlända som behöver stöd och kunskap om samhället i Sverige. En rådgivningsverksamhet som kan handla om allt från myndighetskontakter och språkträning, till att förmedla kontakt mellan personer med liknande bakgrund. Med utgångspunkt i konsthallens program möts också gruppen i gemensamma samtal om konst och samhällsfrågor. Under ledning av Fahyma Alnablsi. För anmälan och info kontakta fahyma@tenstakonsthall.se

mer→

Klister-rapport: Inga undantag

Inga undantag är namnet på en ny rapport författad av Mikael Löfgren, och framtagen av Klister, ett rikstäckande nätverk för små och medelstora samtidskonsthallar i Sverige. I rapporten argumenterar Löfgren för att de krav på mätbarhet och omedelbara siffror som kännetecknar vår tids kulturdiskurs inte lämpar sig för att utvärdera det arbete som bedrivs på landets mindre konstinstitutioner.

mer→

Marie-Louise Ekman på turné

 

mer→

Katitzis resa genom Sverige på turné

mer→

Tensta Talks: Symposium Eros-effekten: Ljuddokumentation

Ljuddokumentation Symposium: Eros-effekten: Konst, solidaritetsrörelser och kampen för social rättvisa som ägde rum lördag 17.10, 10:00–18:00. Symposiet utgjorde startpunkten för Eros-effekten: Konst, solidaritetsrörelser och kampen för social rättvisa, en flerårig studie av förhållandet mellan konst och solidaritetsrörelser som manifesteras i form av utställningar, workshops, presentationer, filmvisningar m m. I en tid då fascistiska partier vinner mark i Europa och samhällsklimatet blir allt hårdare, vill vi återvända till begreppet solidaritet för att pröva dess giltighet idag. Har solidaritetsbegreppet en framtid eller måste vi hitta nya sätt för att beskriva samtidens politiska organisering och kamper? Vad innebär det att inse allvaret i en situation och hur agerar man därefter?

mer→

Konstdetektiverna

Pågående Projektet Konstdetektiverna fokuserar på skolkonst i Tensta och är ett samarbete med Stockholm konst, konstnären Pia Sandström, arkitekten Stefan Petersson och Tenstas kommunala skolor. I rollen av konstdetektiver får elever och lärare ta reda på vilken konst som går att finna på den egna skolan,
 t ex i skolmatsalen, korridorer, källare, lärarrum och på skolgården. Har vi sett de här konstverken förut? Vilka är konstnärerna bakom? Vad har vi för relation till dem?

mer→

Headless

Vad har ett skumt offshoreföretag, hemliga konstnärer, spökskrivare och fransk filosofi med varandra att göra? I den nyutkomna deckaren Headless är inga möten otänkbara. Romanen är utgiven av Tensta konsthall, Triple Canopy (New York) och Sternberg Press (Berlin) och utgör slutfasen på ett nio år långt performance om statssuveränitet, övervakning och strategier för undandragande, initierat av konstnärsduon Goldin+Senneby.

mer→

Art and the F Word: Reflections on the Browning of Europe


Med fokus på fascismens skrämmande utbredning i Europa pekar boken Art and the F W ord: Reflections on the Browning of Europe
 på olika bidrag på konstens kraft att föreställa sig framtider bortom dagens situation och det som kan uppfattas som oåterkalleligt. Bidragen från kulturkritikern Boris Buden, curatorerna Jelena Vesic och Barnabas Benczik och konstnärerna Lawrence Abu Hamdan
 och Petra Bauer skapar och formulerar motståndskraftiga och konstruktiva möjligheter för konstnärligt och socialt arbete. Politikens språk och filosofi undersöks, men också populistiska tendenser, sociala kontexter, media, vetenskap och estetik.

mer→

Läxläsning med Individuell människohjälp

Torsdagar 16:30-18:30 Individuell Människohjälp (IM) har sedan 1990-talet arrangerat läxhjälp på Tensta bibliotek och under hösten etableras verksamheten även på Tensta konsthall. Läxhjälpen drivs med frivillighet i fokus där volontärer ger ett kompletterande stöd i skolarbetet främst till barn och unga i stadsdelen. Syftet har sedan starten varit att främja utbildning på lika villkor, oavsett modersmål. Läxhjälpen riktar sig till ungdomar i närområdet 11-20 år och äger rum i konsthallens klassrum.

mer→

The Silent University

The Silent University är initierat av konstnären Ahmet Ögüt och startade i Stockholm som en del av Tensta museum: Rapporter från nya Sverige hösten 2013. The Silent University är en alternativ kunskapsplattform som drivs av och för asylsökande, papperslösa och flyktingar som har en examen från hemlandet men som inte har möjlighet att utöva sitt yrkeskunnande i Sverige. Projektet syftar till att reaktivera den tystade kunskapen och peka på ett systematiskt misslyckande. www.thesilentuniversity.org

mer→

KLISTER

Från och med september 2012. Nätverket Klister är ett rikstäckande nätverk för små och medelstora samtidskonstinstitutioner i Sverige. Klister vill belysa samtidskonstens och de mindre samtidskonstinstitutionernas funktion i samhället.

mer→


Syskonsthallarna

Pågående Nätverket för syskonsthallar i Stockholm. 
Syskonsthallarna är namnet på ett nätverk av mindre samtidskonsthallar i Stockholm: Botkyrka konsthall, Konsthall C, Marabouparken och Tensta konsthall. Konsthallarna träffas med jämna mellanrum för att utbyta idéer och organisera kulturpolitiskt angelägna event. Under 2012 arrangerade konsthallarna en serie utfrågningar för att belysa och diskutera rådande kulturpolitik och konstinstitutioners och konstnärers möjligheter till finansiering. Frågor om gentrifiering och ”de kreativa näringarna” fortsätter att vara högaktuella ämnen när syskonsthallarna träffas.

mer→

Cluster

Pågående Cluster är ett nätverk bestående av åtta institutioner och organisationer som samtliga arbetar med samtidskonst och som verkar i bostadsområden i ytterkanten av europeiska städer, samt en i Israel. Var och en arbetar aktivt med förhållandet till det egna området och de specifika förutsättningar som följer med det.

mer→

Tommy Støckel: workshop med Ross Tensta gymnasium och KTH Tensta

Pågående I vinterträdgården på Ross Tensta gymnasium visas resultatet av den workshop som konstnären Tommy Støckel gjorde i december 2011 tillsammans med elever från Ross Tensta gymnasium och studenter på KTH Tensta i samarbete med Tensta konsthall. Workshopen genomfördes i samband med utställningen Abstract Possible: The Stockholm Synergies, där Tommy Støckel deltog med verket In My Mind This Goes on Forever (2012).

mer→

Hemsida

Pågående Tillsammans med Amsterdambaserade designduon Metahaven och programmerare Henrik van Leeuwen utvecklar Tensta konsthall både en ny hemsida och en kommunikationsstrategi som är specifik för konsthallen och dess program. Curator Laurel Ptak.

mer→

Artitektonisk utformining: Nikolaus Hirsch

Pågående Den nya rumsliga utformningen på Tensta konsthall har utvecklats av arkitekt Nickolaus Hirsch. Filippa Stålhane har utvecklat detaljer.

mer→

bokshop

I bokshopen på Tensta konsthall finns ett välsorterat urval av konstböcker och publikationer. I webbshopen återfinns de böcker som konsthallen varit med och publicerat. Här hittar du de senaste. 

För beställning: info@tenstakonsthall.seTitel: Tensta Museum: Reports from New Sweden
Språk: Engelska
Pris: 200 kr
Redaktör: Maria Lind
Skribenter: Beatrice von Bismarck, Boris Buden, Emily Fahlén, Mark Fisher, Emily Pethick och Christina Zetterlund
Förlag: Sternberg Press
Design: Metahaven
År: 2021
Sidor: 224
 

Titel: The New Model: An Inquiry
Språk: Engelska
Pris: 200 kr
Redaktörer: Maria Lind och Lars Bang Larsen
Skribenter: Magnus Bärtås, Ane Hjort Guttu, Palle Nielsen, Hito Steyerl, Gunilla Lundahl, Lars Bang Larsen och Maria Lind 
Design: Metahaven
Förlag: Sternberg Press
År: 2020
Sidor: 176
Pris: 200


Titel: Migration: Spår i en konstsamling
Språk: Svensk respektive engelsk version
Redaktörer: Maria Lind och Cecilia Widenheim
Skribenter: Ernst Fischer, Lars-Erik Hjertström Lappalainen, Maria Lind, Cecilia Widenheim, Joanna Warsza, med flera
Förlag: Sternberg press
Design: Lisa Olausson
Samarbete med Malmö konstmuseum
År: 2020
Sidor: 320
Pris: 250 kr


Titel: Red Love: A Reader on Alexandra Kollontai / A Play by Agneta Pleijel
Språk: Engelska
Redaktörer: Maria Lind, Joanna Warsza, Michele Masucci
Skribenter: Bini Adamczak Sara Ahmed, Petra Bauer & Rebecka Thor, Dora García, Michael Hardt, Agneta Pleijel, Nina Power, Paul B. Preciado, Alla Mitrofanova, Aaron Schuster, Oxana Timofeeva samt CuratorLabs deltagare
År: 2020
Antal sidor: 511
Pris: 200 kr
 Titel: The Silent University: Towards a Transversal Pedagogy
Språk: Engelska
Pris: 200 kr
Redaktörer: Florian Malzacher, Ahmet Öğüt, Pelin Tan
Skribenter: Florian Malzacher, María do Mar Castro Varela, Chantal Mouffe, Ahmet Öğüt, Rubia Salgado, Pelin Tan, the Silent Universities i Amman, Aten, Hamburg, London, Mülheim/Ruhr och Stockholm
Förlag: Sternberg Press
År: 2016
Sidor: 140

Titel: Inga undantag
Språk: Svenska
Pris: 180 kr
Författare: Mikael Löfgren
Förlag: Nätverkstan Skriftseerie 008
Årtal: 2014
Sidor: 147


Titel: Standardlängden av ett mirakel
Språk: Svenska, engelska, arabiska
Pris: 20 kr
Författare: Jonas Hassen Khemiri
Förlag: Tensta konsthall
Årtal: 2016
Sidor: 28


Titel: Headless
Språk: Engelska
Pris: 200 kr
Författare: K.D.
Skribenter: Alexander Provan
Förlag: Sternberg Press, Tensta konsthall, Triple Canopy
Årtal: 2015
Sidor: 348


Titel: Art and the F Word: Reflections on the Browning of Europe
Språk: Engelska
Pris: 200 kr
Redaktörer: Maria Lind, What How & for whom/WHM
Förlag: Sternberg Press
Skribenter: Lawrence Abu Hamdan, Petra Bauer, Sofia Wiberg, Barnabás Bencik, Boris Buden, Maria Lind och Tensta konsthall, Jelena Vesic´, What How & for Whom/WHM
Årtal: 2014
Sidor: 329


Titel: Cluster: Dialectionary
Språk: Engelska
Pris: 150 kr
Redaktörer: Binna Choi, Maria Lind, Emily Pethick, Nataša Petrešin-Bachelez
Skribenter: Can Altay, Ayreen Anastas, Rene Gabri, Ricardo Basbaum, Céline Condorelli, Mark Fisher, Nina Möntmann, Rebecca Gordon-Nesbitt, Elain W.HO, Annette Krauss, Mattin, Marion Von Osten, Andrea Phillips, Dimitriana Sevova, Simon Sheikh och Steven ten Thije
Förlag: Sternberg Press
Årtal: 2014
Sidor: 30
 

Titel: Undoing Property?
Språk: Engelska
Pris: 120 kr
Redaktörer: Laurel Ptak, Marysia Lewandowska
Skribenter: Agency, David Berry, Nils Bohlin, Sean Dockray, Rasmus Fleischer, Antonia Hirch,
David Horvitz, Marysia Lewandowska, Mattin, Open Music Archive, Matteo Pasqyinelli, Clair Pentecost, Laurel Ptak, Florian Schneider, Matthew Stadler, Marilyn Strathern, Kuba Szreder, Marina Vishmidt
Förlag: Sternberg Press
Årtal: 2013
Sidor: 249


Titel: No is Not an Answer: On the Work of Marie–Louise Ekman
Språk: Engelska
Pris: 350 kr
Redaktörer: Tone Hansen, Maria Lind
Skribenter: Silvia Eiblmayr, Maria Lind, Kalliopi Minioudaki, Katarina Wadstein Macleod
Förlag: Sternberg Press
Årtal: 2013
Sidor: 285


Titel: Contemporary Art and its Commercial Markets: A Report on Current Conditions and Future Scenarios
Språk: Engelska
Pris: 200 kr
Redaktörer: Maria Lind, Olav Velthuis
Skribenter: Stefano Baia Curioni, Karen van den berg/ursula pasero, Isabelle Graw,
Goldin+Senneby, Noah Horowitz, Suhail Malik/Andrea Philips, Alain Quemin, Olav Velthuis
Förlag: Tensta Konsthall, Sternberg Press
Årtal: 2012
Sidor: 270
Titel: Performing the Curatorial: Within and Beyond Art
Språk: Engelska
Pris: 200 kr
Redaktörer: Maria Lind
Skribenter: Johan Öberg, Doug Ashford, Beatrice von Bismarck, Boris Buden, Clémentine Deliss, Helmut Draxler, Eungie Joo och Marion von Osten
Förlag: Sternberg Press
Årtal: 2012
Sidor: 162
Titel: The Day I am Free
Språk: Engelska
Pris: 200 kr
Redaktörer: Lawen Mohtadi, Maria Lind
Skribenter: Lawen Mohtadi, Maria Lind, Katarina Taikon
Förlag: Stenberg Press
Årtal: 2019
Sidor: 327


café

För närvarande serverar vi endast te och kaffe. Restaurangen är stängd. 

Är ni fler än tio personer är det alltid bra att boka minst en dag innan. För bokning av lunch eller middag för större sällskap, kontakta didem@tenstakonsthall.se.  


om

Tensta konsthall

Tensta konsthall är en institution för samtida konst belägen i Stockholmsförorten Tensta. Konsthallen grundades 1998 genom ett gräsrotsinitiativ, och har gjort sig känd för att kombinera ett högprofilerat program för internationell samtidskonst med ambitionen att ha en stark närvaro i lokalområdet. Förutom att producera och husera utställningar med framstående konstnärer, utgör konsthallen en träffpunkt för grupper vars vägar i övrigt sällan korsas. Konsthallen är placerad i en före detta lagerlokal i stadsdelens absoluta mitt, och det tillhörande caféet har blivit en självklar mötesplats för gamla och unga i närområdet.

Kontakt

Tensta konsthall
Taxingegränd 10
Box 4001
163 04 SPÅNGA
SWEDEN

T: +46 8 36 07 63
E: info@tenstakonsthall.se
W: www.tenstakonsthall.se

Stiftelsen Tensta konsthall Org Nr. 802409-6110.Öppettider

Tisdag - fredag 11 - 17
Lördag och söndag 12 - 17

Obs! Vi öppnar ny utställning lördag 18.3 2023

Gratis inträde. Frivillig entrédonation.

Visningar

Vi gör anpassade visningar för grundskola-gymnasium. För skolor är förbokade visningar på dagtid gratis. Visningen tar ca 50 minuter.

För större grupper såsom företag, konstföreningar och privata sällskap, erbjuder konsthallen visningar av pågående utställningar. Visningarna görs på svenska och engelska. Kostnad: 2000 kr + frivillig entrédonation. Längd: ca 50 minuter. Maxantal deltagare: 30 personer.

I samband med visningen erbjuder vårt kafé lättare måltider och fika till bra priser.

För bokning och mer information kontakta oss på telefon eller 08-36 07 63 eller info@tenstakonsthall.se.

Hitta hit

Kommunalt

Ta tunnelbanans blåa linje mot Hjulsta (linje 10) och gå av vid stationen Tensta. Resan tar cirka tjugo minuter från Stockholms centralstation (T-Centralen). Vid tunnelbanestationen i Tensta, ta den bakre uppgången "Spånga kyrka / Tensta Centrum / Tenstastråket". När du har passerat spärrarna finns det två möjligheter att komma till Tensta konsthall: Använd hissen på höger sida ner till Taxingeplan (Tensta konsthall ligger ca 20 meter på höger sida), eller lämna tunnelbanestationen på vänster sida, ta första vänster igen (omedelbart efter grillen). Gå ner för trätrapporna. Tensta konsthall ligger direkt på höger sida.

Bil

Åk E4an och följ skylt mot Sundsvall. Ta sedan avfart 171 mot Kista S. Fortsätt sedan på E18 mot Oslo. Sväng av åt höger mot Tensta Trafikplats. Efter ca 350 meter tar du andra avfarten i rondellen in på Tenstastråket. Fortsätt på Tenstastråket och sväng in till höger mot Tensta C. Tensta konsthall hittar du rakt fram. Du kan parkera din bil i parkeringshuset som har infart till höger på Taxingegränd. Där kan bilen stå parkerad kostnadsfritt i två timmar med p-skiva.

 

 

Fysisk tillgänglighet

Breda dörrar och öppningar
Ramp till konsthallens entré
Stor toalett med skötbord

 


Personal

 
Cecilia Widenheim, chef
cecilia (at) tenstakonsthall.se

Didem Yildirim, producent  (tjänstledig)
didem (at) tenstakonsthall.se

Olle Arbman, t f producent

Olle (at) tenstakonsthall.se


Fahyma Alnablsi, reception, ekonomi och lärande

fahyma (at) tenstakonsthall.se

Sarah Guarino, t f curator
sarah (at) tenstakonsthall.se

George Chamoun, förmedling
george (at) tenstakonsthall.se

Muna Al Yaqoobi, assistent Kvinnocafé
muna (at) tenstakonsthall.se

Paulina Sokolow, kommunikatör
paulina (at) tenstakonsthall.se

Styrelsen för Stiftelsen Tensta konsthall
Karin Lekberg (ordf)

Mats Ohlén

Nabil Belkacem

Anna Kettner

Carolina Frände

Birgitta Rydell

Samira Boubana

Åsa Mårtensson 

Tensta konsthall stöds bl a av Stockholms stad, Kulturrådet, Region Stockholm.

Integritetspolicy

Den nya dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) trädde i kraft 25.5 2018, och ersatte PUL (Personuppgiftslagen). Med hänsyn till att den nya lagen har vi uppdaterat vår integritets- och dataskyddspolicy vad gäller hantering av personuppgifter (exempelvis namn, adress, telefonnummer, e-postadress, ljud- och videoupptagningar och bilder).

Behandlingen av vissa personuppgifter är nödvändig för Tensta konsthall att kunna nå ut med utskick av nyhetsbrev eller pressmeddelanden till särskilda intressenter. Den data vi samlar in för att du ska kunna ta emot vårt nyhetsbrev är din e-postadress. Vi använder inte dina personuppgifter i våra register till något annat än att fullgöra vårt berättigade intresse av att informera om Tensta konsthalls verksamhet i våra officiella kommunikationskanaler som webbplats, utskick och i sociala medier. Dina personuppgifter förmedlas inte vidare till tredje part. Vi kommer att spara dina uppgifter i vårt register fram till dess att du avanmäler dig.

För att kunna hantera bokningar av lokaler och tjänster, till exempel visningar och kurser, behöver vissa personuppgifter samlas in och sparas till dess att tjänsten slutförs. Insamlingen av dina personuppgifter krävs för att vi ska kunna fullgöra våra åtagande enligt tjänsteavtalet. Om uppgifterna inte lämnas kan våra åtaganden inte fullgöras och vi tvingas därför neka dig tjänsten.

 Utöver de uppgifter du själv lämnar till oss kan vi också komma att samla in personuppgifter i samband med dokumentation av vår verksamhet och våra evenemang. De uppgifter vi i detta fall kan komma att samla in är fotografier samt ljud- och videoupptagningar. Vi kommer då att vara tydliga med att detta sker och noggranna med att samtycke finns vad gäller insamling och publicering av material på vår hemsida och sociala medier. Vi kommer inte att spara eller dela material om samtycke inte medges.

 

Tensta konsthalls hemsida använder cookies.

 

Kontakta oss om dataskydd

Du kan alltid begära att vi rättar felaktiga uppgifter eller tar bort dina uppgifter från vårt register. Kontakta oss på info@tenstakonsthall.se

 

Den här integritetspolicyn är ett levande dokument vars innehåll kan komma att ändras. Den senaste versionen finns alltid tillgänglig på Tensta konsthalls webbplats. Integritetspolicyn uppdaterades senast 9.8 2018.

 


sök

Sök


press

 
Paulina Sokolow, kommunikatör
paulina(at)tenstakonsthall.se
Direkt: 0736730578

För högupplösta bilder gå in på mynewsdesk

Prenumerera på vårt nyhetsbrevframtiden

Body to Body: Åsa Norberg & Jennie Sundén

Body to Body
Åsa Norberg och Jennie Sundén

11.6 - 15.11 2020
 
I sommar gästas Tensta konsthalls tillfälliga klassrum/foajé av ett antal figurer från pedagogikens historia. 
På textila filtar tar de plats i rummet och med sina olika uttryck bildar de en sammankomst befolkad av gestalter sprungna ur olika källor, sammanhang och tider. Verken talar om bildning, lärande, kunskap och kreativitet med utgångspunkt i alla våra sinnens betydelse för människans förmåga att förstå världen, sig själv i den och hur allt hänger ihop.


mer→

Jumana Manna: Wild Relatives

22.1-24.5 2020 Jumana Manna:Wild Relatives (2018), 60 min film 

I filmen Wild Relatives följer Jumana Manna grödors och vårt biologiska kulturarvs öden i storpolitikens kölvatten.  Krig, kommersiella intressen och ärvda maktbalanser har gjort fröet till en laddad beståndsdel med höga insatser. Hennes film har rönt stort internationell uppmärksamhet. Nu visas den på Tensta konsthall. 
                      
Från de frusna markerna i norska Svalbard, ön i norra Ishavet, till de halvtorra landskapen i Bekaadalen i Libanon, får betraktaren färdas över såväl nationsgränser som politiska sammanhang och människors liv. Det som för samman de två platserna är Svalbard Global Seed Vault, en reservoar för tusentals grödors genbanker från hela världen. 

mer→

tidigare

Vernissage lördag 18.3 2023
Porträtt av en rörelse – Renate Lorenz och Pauline Boudry


OMHÄNGNING PÅGÅR
Ny utställning öppnar 18.3


Samtal om Mellanöstern utifrån Forensic Architecture
Lördag 11.2 2023


Trettondagen 6.1 2023
Stängt


ONSDAG 14.12
STÄNGT


Lördag 17.12 2022
Julmarknad + visning + fika


Lördag 12.11
En eftermiddag med reflektioner kring the Women’s Archives i Istanbul


Filmkväll lördag 22.10 2022
My Queer Arabic Screen


Till och med 6.10 2022
Stängt för omhängning


1.9 2022 kl 13 - 16
Taghmees


Stängt
Midsommarafton 24.6


19.3 - 28.8 2022
Pågående utställning - Hurting and Healing: Tänk dig ett annat kulturarv


Lördag 11.6 2022
Konstlördag med introduktionsvisningar varje timme


20 - 23.6 2022
Grönt kollo: Odlinsgkurs på Taxingeplan


Kristi Himmelsfärd
Stängt torsdag 26.5 2022


20-22 maj: Stängt
Pga resa till Jokkmokk


Stängt 1 maj
Vi öppnar igen på tisdag 3 maj kl 11.


Påsköppet
Då är det öppet i påsk!


11.5 2022
En annan blick på...Frescati - kulturarv, arkeologi, minnen


24.5 2022
Seminarium och bokrelease Refugee Heritage


20-21 2022
Besök till Messaure, Njuoravuolle och Jokkmokk med konstnären Katarina Pirak Sikku


11 - 14.4 2022
Påsklovskurs med Beckmans: BETONG - lär dig designprocessen från idé till färdigt verk


27.4 2022
En annan blick på... Etnografiska museet


Lördag 19.3 2022 k 17
Al Madhafah - Vardagsrummet


Lördag 26.3 2022
Sonic Insurrections med Nombuso Mathibela


Sportlov på Tensta konsthall
Festliga flyttfåglar får fina fågelholkar!


Stängt för omhängning
Vi öppnar igen den 19.3 2022


25 - 2.2 2022
Dans! - Baba Karam - Genom Jamileh och Khordadian


Pågår till 16.1 2022
Phantoms of the Commons –
Tensta konsthall Open call


Öppettider i jul och nyår
24.12 - 9.1 2022


30.11 2021 kl 18:00
Samtal: Konst som omsorg


Lördag 20.11 kl 13
Visning av Phantoms of the Commons


SE HIT! ATTENTION!
Höstlovskurs med Beckmans Designhögskola 1 - 5.11 2021


Stängt för omhängning
Preliminärt öppningsdatum 29.10 2021


Ansökan öppen fram till 5.9 2021
Här är juryn!


20 - 22.8 2021
Workshop: Måla fasaden i Thakurgaon och inomhus i Tensta


Inbjudan till open call
Sista dag: 5.9 2021


12.6 - 20.8 2021
Aktion Taxingeplan - Vi flyttar utomhus!


12.6 - 20-8 2021
Ângela Ferreira: Talk Tower for Forough Farrokhzad


11.6 - 13.6 2021
Konferens: Passagearbeten


Öppettider
t. o. m. 9 maj


25.9 2020 - 9.5 2021
Återöppning - Åke Hodell: Motstånd
Öppettider


2 lediga tjänster
Intendent & Producent


8.5 2021 17 - 19.15
Automatisering - Streamat event


Påsklovskurs på Tensta konsthall
Mode med Beckmans Designhögskola


Här är pristagarna!
Tensta konsthalls textpris 2020


STÄNGT
Tillsvidare


Sista inlämning 15.1 2021 - FÖRLÄNGT TILL 31.1!
Tensta konsthalls textpris 2020


Till och med 9.5 2021
Lilla biblioteket från Amman


Lördag 24.10
Konsthallen stänger kl 15


Starting 28.10
To Read and to Be Read


Starting 25.11
Literary course: Black Skin, White Masks


Tisdag - fredag 11:30
Lunchvisningar


25 - 27.9 2020
Öppningshelg Åke Hodell–Motstånd


22 + 23.8
Sista helgen med Michael Rakowitz


3.10 2020
Textil workshop under Stockholm Craft Week


Sommaren 2020
Öppettider till och med 31.8


Fredag 19.6
Stängt midsommarafton


Lördag 13.6 2020
Öppning av Body to Body, Åsa Norberg & Jennie Sundén samt återöppning av Michael Rakowitz


Ansökan
11 forskartjänster att söka inom EU-program


17.6 kl 18:00
Boklansering av Migration: Spår i en konstsamling


6.4 –9.4 2020 Påsklov
Tensta konsthalls påsklov med förpackningstema flyttar till Youtube


Tillfälligt stängt
På grund av rådande omständigheter


Från 26.6 och hela sommarlovet
Konstfredag för barn och unga


Nya böcker
Tid för att läsa! Kollontaj, Ernst Fischer och Palle Nielsen


STÄNGT! 14-15.3
Stängt i helgen


12.3 2020
Angående corona-viruset: Öppet idag 12.3


tisdag 21.1 17:30
Konstnärssamtal med Jumana Manna


22.1-24.5 2020
Jumana Manna: Wild Relatives


Tensta konsthalls textpris för unga
Här är 2019 års vinnareÖppettider under julhelgen


Söndag 8.3 2020
Tesalong: Att bevaka Irak -
träffa utrikeskorrespondenten Cecilia Uddén


24-28.2
10:00-15:00
Sportlovskollo: Mode med Beckmans Designhögskola


22.2 2020
Frö-ruset på Tensta konsthall


Tisdag 14.1 13:30 - 15:00
Prova-på-yoga med Ulrika Hedlund


17.10 2019-19.01 2020
Den futuristiska orten


17.10 2019–19.1 2020
Enno Hallek:
Östersjöns ljus och andra regnbågar


5.2-31.12
Att praktisera politik: Kvinnliga Medborgarskolan
vid Fogelstad 1925–1954:
Olivia Plender


Söndag 3.10, 13:00
Konstnärssamtal med Enno Hallek


Söndag 5.1, 13:00
Maria Lind visar Den futuristiska orten


Söndag 29.12, 13:00
Konstnärsvisning med Enno Hallek


Tisdag 26.11, 18.00–19.30
Träda: Ett seminarium med Åsa Elzén


Tisdag 12.11, 18:00
Ett hus för alla


Onsdag 27.11, 18:00
Screening: Hold Hold Fire av Oliva Plender


Tisdag 15.10 17:00
Filmvisning: Agency av Adelita Husni-Bey


Onsdag 16.10, 14:00
Torsdag 28.10, 14:00
Rollspelsworkshop: Medborgarmöte i Komtemåtta


Tisdag 22.10, 18:00
Fältstudier
– Ett samtal om Järvafältet igår och idag


Onsdag 30.10–fredag 1.11
10:00–15:00
Höstlovskollo:
Robotarna invaderar


Söndag 26.5 12:00–15:00
Veganbrunch – Café Auel


Lördag 24.8 12:00-16:00
Orten Odlar: Kolonilottsfestival


15.5–22.9
Migration: Spår i en konstsamlingCuratorLabs publika program


15.5–22.9 2019
On Allomorphing: Anna Daucíková


Onsdag 26.6, 13:00–14:00
Maria Lind visar Migration: Spår i en konstsamling


Tisdag 10.9, 18:00
Gunilla Palmstierna-Weiss om Peter Weiss konst


26.6–9.8, onsdag–fredag
13:00–16:00
Konstveranda med
Hemslöjden i Stockholm


Måndag–fredag 12.8–16.8
10:00–16:00
Drömsnickarkollo med Ockie Basgül Dogan


5.2–22.4 2019
Låt älven leva


5.2-22.4
Tre systrar:
Tanja Muravskaja


Lördag 6.4, 12:00–16:00
Bokstavsverkstad med Beckmans Designhögskola


Tisdag 12.3
18:00
Workshop: Tabun och
självcensur i litteraturen


Tisdag 5.2, 15:00
Låt älven leva –
konstnärspresentationer


Torsdag 21.3, 18:00
Filmvisning: Workers!
av Petra Bauer och SCOT-PEP


Fredag 5.4
13:30
Bäckvandring med konstnärerna
Søssa Jørgensen och Geir Tore Holm


Torsdag 28.3, 14:00–17:00
Skrivworkshop med Alva Uddenberg
och Tone Schunnesson


Tisdag 2.4, 18:00
Konstnärspresentation: Olivia Plender


Måndag-torsdag 15–18.4
10:00–16:00
Konstkollo påsklov: Kreativt skrivande och fotografi


Tisdag 5.2, 18:00
Föreläsning:
Ebba Johannesson och Anne-Marie Karlsson
om Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad


Tisdag 12.2, 18:00
Föreläsning:
Gunvor Guttorm om Duodji


Torsdag 21.2, 14:00
Konstnärspresentation:
Tanja Muravskaja om Tre systrar


25.2-1.3
Sportlov – Konstkollo
Mellan två och tre dimensioner


Tisdag 26.2, 18:00
Föreläsning: Katarina Pirak
om Julevädno – Lule älv


30.10–13.1
Kosmism: Anton Vidokle,
Arseny Zhilyaev


30.10 2018–13.1 2019
Allra Sista Veckans Brott: bostads-trams med
Leif PG Tensta: Bernd Krauss


9.12 – 13.1 2019
My Room is Another Fishbowl:
Philippe Parreno


1.6 2018–13.1 2019
Tensta museums filial på ArkDes


Tisdag 18.12
18:00–19:00
Samtal med Tenstaprofilen
Ricardo Osvaldo Alvarado om
El Complejo och senaste forskningsresan till Chile
– på ArkDes


Onsdag 19.12
18:30
Filmvisning på Zita:
Tensta konsthall–Samtid och framtid


27–28.12
13:00–16:00
Täljgillet– kom och tälj tillsammans!


Torsdag 27.12
13:00
Filmvisning i Klassrummet:
Det var vackert ibland
av Christian Nyampeta


Onsdag 28.11 13:00
Producent Hanna Nordell visar
Tensta museums filial på ArkDes


Onsdag 28.11 17:30
Filmvisning på Etnografiska museet: Christian Nyampetas nya film Det var vackert ibland


Torsdag 29.11 14:30–17:30
För vems kropp skapas staden?
Workshop om intersektionell stadsplanering på ArkDes


Lördag 1.12, kl 13:00–17:00
Din ansökan till konstutbildningen – så gör du!
Introduktionskurs i samtidskonst med Makda Embaie


Tisdag 20.11 18:30-20:30
Har du fördomar?
En kväll med Institutet för framtidsstudier


Lördag 24.11 16:00
Filmpremiär i Hallstavik: Christian Nyampetas nya film
Det var vackert ibland


Lördag 17.11 13:00-17:00
Introduktionskurs i samtidskonst:
Skrivande med Makda Embaie


Tisdag 13.11 17:00–19:00
Bokrelease Ane Hjort Guttu:
Writings, Conversations, Scripts


Tisdag 13.11 18:00-19:00
Seminarium - Vad gör ett museum?


Onsdag 14.11 13:00
Producent Hanna Nordell visar
Tensta museums filial på ArkDes


Torsdag 1.11 14:00
Samtal om Kosmism


Lördag 3.11 13:00–17:00
Introduktionskurs i samtidskonst med
Sara Brolund de Carvalho på ArkDes


Onsdag 17.10 13:00
Allmän visning av Tensta museums
filial på ArkDes


29.10–2.11 10:00–16:00
Teckning- och målerikurs på höstlovet


Lördag 13.10 13:00
Ett annat offentligt rum– KITH om
självorganisering och samhällsbyggande


2018
Rapport: Agencies of Art


27.6–19.8
Sommarens öppettider


16.5–7.10
Röd kärlek: Dora García


19.6–7.10
En vägg blir ett bord
med ljusstakeben:
Anne Low


16.5–30.9
Space: Tyler Coburn


21.9 10:00–17:30
Symposium: Storskaliga bostadsområden som
produktiv plats i litteratur och kultur


22.9 13:00–17:00
Introduktionskurs i samtidskonst
med Ylva Westerlund


Torsdag 27.9 14:00
Dräkthistoria med
Charlotte Hellsten Husman
från Stockholms läns museum


22.9 17:00–19:00
Öppen manusläsning av Agneta Pleijels pjäs
om Aleksandra Kollontaj


8.9 12:00
Värd Rasmus Sjöbeck visar
Tensta museum filial på ArkDes


8.9 13:00–16:00
Kvinnocaféet gästar
Tensta museums filial på ArkDes


8.9 13:00–17:00
Klipp ut, klistra in – Workshop med
Beckmans Designhögskola


11.9 18:30
Framtider: Katharina Berndt Rasmussen
och Karim Jebari


12.9 12:00
Produktionskoordinator Didem Yildrim visar
Tensta museums filial på ArkDes


18.9 14:30
Textilhistorisk föreläsning
med Ulla-Karin Warberg


15.9 13:00
Vandring i Tensta
med Erik Stenberg


22.9 12:00
Värd Rasmus Sjöbeck visar
Tensta museum filial på ArkDes


27.6–17.8
Konstveranda


22.8 12:00
Erik Stenberg visar sitt Tensta-arkiv


23.8 13:00–15:00
Release: Agencies of Art


24.8 14:00
Vandring på Järvafältet
med Mats Adelman
och Ylva Westerlund


25.8 12:00
Värd Rasmus Sjöbeck visar
Tensta museum filial på ArkDes


26.8 12:00–15:00
Veganbrunch


29.8 12:00
Produktionsassistent Didem Yildrim visar
Tensta museums filial på ArkDes


13.8–17.8
10:00–15:00
Konstkollo: Mönstra med
väv och naturfärgning med
Handarbetets Vänner Skola


30.7–3.8, 10:00–15:00
Konstkollo – Skapa egna och
gemensamma berättelser


1.8 12:00
Producent Hanna Nordell visar
Tensta museums filial på ArkDes


2.8 14:00
Producent Hanna Nordell visar
aktuella projekt


18.8 14:00
Assistent Nawroz Zakholy
visar aktuella projekt


9.8 14:00
Kommunikatör Isabella Tjäder
visar aktuella projekt


11.8 12:00
Värd Rasmus Sjöbeck visar
Tensta museum filial på ArkDes


11.8 14:00
Assistent Fredda Berg visar
aktuella projekt


15.8 12:00
Producent Hanna Nordell visar
Tensta museums filial på ArkDes


16.8 14:00
Förmedlare Nina Svensson
visar aktuella projekt


21.7 14:00
Assistent Fredda Berg visar
aktuella projekt


26.7 14:00
Assistent Nawroz Zakholy
visar aktuella projekt


28.7 12:00
Värd Rasmus Sjöbeck visar
Tensta museums filial på ArkDes


28.7 14:00
Assistent Fredda Berg visar
aktuella projekt


6.6
Stängt på konsthallen


7.7 14:00
Assistent Fredda Berg
visar aktuella utställningar


12.7 14:00
Assistent Fredda Berg
visar aktuella utställningar


14.7 12:00
Värd Karolin Grahn visar
Tensta museums filial
på ArkDes


14.7 14:00
Språkcaféledare
Fahyma Alnablsi visar
aktuella utställningar


18.7 12:00
Assistent Makda Embaie visar
Tensta museums filial på ArkDes


19.6 18:00
Kärlek och individualism –
samtal mellan Dora García
och Tomas Amanuel


19.6 14:00
Konst- och litteraturvandring
i Tensta med Emily Fahlén


20.6 12:00
Hanna Nordell visar
Tensta museum filial
på ArkDes


21.6 14:00
Didem Yildrin visar
aktuella utställningar


28.6 14:00
Producent Hanna Nordell
visar aktuella utställningar


16.5-17.6
Tensta museum: Fortsättning
Pinar Ögrencis Mawtini


30.6 14:00
Assistent Fredda Berg
visar aktuella utställningar


30.6 12:00
Assistent Makda Embaie visar
Tensta museums filial på ArkDes


4.7 12:00
Produktionsassistent
Didem Yildrim visar
Tensta museums filial
på ArkDes


5.7 14:00
Kommunikatör Isabella Tjäder
visar aktuella utställningar


5.7 14:00
Erik Stenberg visar
sitt Tensta-arkiv på
Tensta museums filial
på ArkDes


11.6–15.6, 10:00–15:00
Konstkollo:
Papper, penna och pensel
– Berätta din egen historia


16.6 13:00–17:00
Skulpturworkshop med
konstnären Nina Svensson


16.6 13:00–15:00
Stadsvandring i Tensta
med arkitekten Erik Stenberg


29.5-14.6
Vad gör kamratskap?
Filmvisningar med Eric Baudelaire,
Chto Delat? och Otolith Group.
Introduktion av Azar Mahmoudian


17.5, 14:00
Konstnärsvisning:
Dora García och Pinar Ögrenci


16.5, 11:00–19:00
Röd kärlek: inslag från CuratorLab


30.4–15.5
Stängt för omhängning


19.5, 12:00–18:00
Röd kärlek: inslag från CuratorLab


14.4–6.5
Anne Low på
Sorunda Folkets Hus


5.2–27.4
Datum våren 2018


14.5 14:00–17:00
Att läsa Aleksandra Kollontaj:
Oxana Timofeeva


7.2–29.4
Sista chansen:
Osías Yanov på Space


30.3–2.4
Öppettider under påsken


7.5 18:00–20:00
En öppen samling om den
sociala strejkens historiska
och samtida roll


10.4 18:30
Seminarieserien
Framtider: Bi Puranen
och Pontus Strimling


19.4 14:00
Visning av aktuella utställningar
med Maria Lind och Sorawit Songsataya


14.4 13:00–16:00
Öppning:
Anne Low på
Sorunda Folkets Hus


3.4–6.4 10:00–15:00
Konstkollo:
BOKSTAVSFORMER
MINI MIDI MAXI


19.4 18:30
Seminarieserien
Framtider:
Massimiliano Mollona


18.3 14:00–17:00
Bokcirkel:
Moa Martinson


20.3 18:30
Framtider:
Metahaven och
Benjamin Bratton


21.4 13:00–14:00
Vandring i Tensta
med Erik Stenberg


22.3 18:30
Framtider:
Karim Jebari och
Ahmet Ögut


8.3 14:00, 10.3 14:00
Monika Wallin visar
Konstskatten: Guldkorn från
Tenstas kommunala skolor


12.2–18.6
k.ö.k. – kvinnor önskar kollektivitet


6.3 18:30
Seminarium:
Vad gör konstnärlig forskning?


25.2 13:00–16:00
Workshop med Taus Makhacheva


7.2 12:00–17:00
"Art Fiesta"


26.2–2.3 10:00–15:00
Konstkollo: En mönstrad värld
med Konstfack Textil


13.1 2018 14:00–15:30
Konstnärsvisning:
Måns Wrange visar Magisk byråkrati


Sista chansen 14.1 2018
New Eelam av Christopher Kulendran Thomas


Sista chansen 14.1 2018
Välfärdselement: Svenska miljonprogrammets byggsystem i en internationell kontext
Med Erik Stenberg, Helena Westerlind, Pedro Ignacio Alonso, José Hernández och Hugo Palmarola


2017
Space: The Annotated Friends of
Interpretable Objects
av Mariana Silva


22.11 2017–14.1 2018
Min gröna dröm är röd:
Helga Henschen 100 årOnsdag 6.12, 15:00–17:00
Samtal:
Solidaritetshandlingar:
yttringar och konsekvenser
med Håkan Thörn och Julia Willén


Onsdag 22.11, 13:00–16:00
Symposium:
Standardisering, system och
medborgaren i det globala och
globaliserade bostadsbyggandet
Med Erik Stenberg, Helena
Westerlind, Hugo Palmarola,
Christopher Kulendran Thomas


Onsdag 22.11, 19:00
Presentation:

När Sverige blev samtida av
kritikern Anders Olofsson


Tisdag 7.11, 19:00–21:00
Symposium:
Om att curera och att bli curerad
En undersökning av makt, ansvar
och omsorg inom det curatoriska


Onsdag 11.10, 19:00
Samtal mellan Måns Wrange och Nina Möntmann


Onsdag 15.11, 14:00–21:00
Symposium:
Medborgarskap, nationalstaten, och medborgarlön
med Christopher Kulendran Thomas,
James Holston, Jennifer Mack
och Roland Paulsen


Lördag 21.10, 14:00
Vandring i Tensta:
Välfärdselement: Svenska miljonprogrammets
byggsystem i en internationell kontext
med Erik Stenberg


Lördag 23.9, 14:00
Allmän introduktion av aktuella utställningar
av värd Arazo Arif


Lördag 9.9, 12:00–15:00
Teckningslördag med Ylva Westerlund


1.6–24.9 2017
Sista chansen
Den nya hjorden av Ylva Westerlund


Lördag 23.9, 14:00
Stadsvandring i Tensta
med arkitekten Erik Stenberg


28.6–29.8
Onsdagar–söndagar 12:00–17:00
Sommarens öppettider


Onsdag 30.8, 19:00
Filmvisning och samtal:
Metahaven & Goldin+Senneby


Onsdag 9.8, 15:00
Konst- och litteraturvandring i Tensta


Lördag 10.6, 15:00
Konstnärspresentation av Ylva Westerlund


Vårens datum
2017


Torsdag 1.6, 14:00
Konstnärspresentation: Leonor Antunes


17.2–1.7
Museums in Exile and witness seminar
Excavating International Solidarity:
Artist Actions, Museography,
and Exhibition Histories av
Kristine Khouri och Rasha Salti


Tisdag 9.5, 18:00
Samtal och filmvisning:
Palestinsk film:
Solidaritet genom film


1.2–7.5
It is Not Necessary to
Understand Everything av Naeem Mohaiemen


1.2–7.5
Autonomy Cube av Trevor Paglen


1.2–7.5 2017
Same Time Next Day
av Emily Fahlén & Ahmet Ögüt


Fredag 5.5, 10:00–16:40 Symposium
Omstridda historier från El Complejo:
mellan minne och glömska


28.9 2016–31.3 2017
Space
The Wrong Side of Me av Agnieszka Polska


Tisdag 7.3, 19:00
Samtal:
Feminism i orten med Johanna Gullberg och
Nattalie Ström Bunpuckdee


Onsdag 22.3, 19:00
Filmvisning:
Last Man in Dhaka Central
(The Young Man Was, Part III) av
Naeem Mohaiemen


Lördag 25.3, 14:00
Konstnärspresentation av Trevor Paglen


Onsdag 29.3, 19:00
Föreläsning:
Potatisrevolutionen av Håkan Blomqvist


Onsdag 25.1, 13:00
Konstnärspresentation: Agnieszka Polska


Söndag 29.1, 13:00–16:00
Ny information! Repetition:
The Trial av Rossella Biscotti


Onsdag 1.2, 19:00
Konstnärspresentation: Naeem Mohaiemen


20.10 2016–15.1 2017
Partisanism med Babi Badalov


20.10–15.1 2017
Homeland av Halil Altındere


Onsdag 11.1, 14:00–18:00
Symposium: World of Matter; New Material


28.12–29.12, 13:00–16:00
Skrivarverkstad med Arazo Arif


Onsdag 14.12, 19:00
Föreläsning:
Konstnärens arkiv av Matts Leiderstam


Torsdag 10.11, 19:00
Föreläsning: Arkivets ämnesomsättning
av curatorn Doreen Mende


Söndag 13.11, 14:00
Marie-Louise Ekman samtalar
med konsthallschef Maria Lind


10.6–25.9 2016
Viet Nam Diskurs Stockholm av
Marion von Osten med Peter Spillmann


10.6–25.9 2016
Det frodas i framtiden av Ingela Ihrman


Onsdag 21.9, 19:00
Personlig visning av Viet Nam Diskurs Stockholm
Med konstnären Petra Bauer


Fredag 23.9, 13:00
Personlig visning av Det frodas i framtiden
Med konstnären Ingela Ihrman


Onsdag 7.9, 13:00
Personlig visning
Gunilla Palmstierna-Weiss


Lördag 24.9, 15:00
Performance
Giant Utter Giving Birth av Ingela Ihrman


Lördag 10.9, 15:00
Stadsvandring i Tensta med Erik Stenberg


Onsdag 14.9, 19:00
Föreläsning
Peter Weiss liv och verk: Dokumentära drömmar av författaren Magnus Bergh


Torsdag 15.9, 19:00
Personlig visning av Viet Nam Diskurs Stockholm
Med aktivisten Sköld Peter Matthis


Fredag 16.9, 12:00–13:00
Obs, ny tid!
Konstnärsvisning
Med Marion von Osten


Lördag 17.9, 16:00
Premiär
Viet Nam Diskurs Stockholm – Koreografin
På Blå huset i Tensta


Onsdag 31.8, 18:00
Samtal
Gunilla Palmstierna-Weiss och Maryam Fanni


Onsdag 7.9, 19:00
Föreläsning
Språk i exil: Om Peter Weiss författarskap
av Markus Huss


Fredag–lördag 2.9-3.9
Tensta marknad


8.12 2015–30.6 2016
Space
I Miss You, I Miss You,
'Till I Don't Miss You Anymore 

av Flaka Haliti


Fredag 8.7, 14:00
Skogsvandring runt Järvafältet med Naturskyddsföreningen


Fredag 1.7, 13:00
Release och invigning:
Årets sommarjobbare på Tensta konsthall


Onsdag 15.6, 19:00
Samtal och växtdemonstration: Vad frodas i framtiden? med konstnären Ingela Ihrman och etnobiologen Ingvar Svanberg


Torsdag 16.6, 18:00

Presentation: Hur politisk var dansen? Professor Cecilia Roos i samtal med dansarna Karin Thulin och Solweig Linde


Onsdag 22.6, 17:00–20:00
Release: Artikel 14 tillsammans med Folkkampanj för Asylrätt


Fredag 10.6, 13:00
Konstnärsvisning: Ingela Ihrman


Lördag–söndag, 11.6–12.6
Helgsymposium:
Viet Nam Diskurs Stockholm


Sista chansen
27.1–15.5 2016
Standardlängden av ett mirakel
av Goldin+Senneby
Onsdagar–söndagar, 14:12
Läsning av Jonas Hassen Khemiris
novell i utställningen


Sista chansen
27.1–15.5 2016
New Visions med Rana Begum,
Nadia Belerique, Monir Farmanfarmaian,
David Maljkovic, Philippe Parreno,
Adam Pendleton, Yelena Popova


Sista chansen
8.12 2015–15.5 2016
Tensta museum:
Laura Oldfield Ford


11.5–12.5, 19:00
Magishow: Goldin+Senneby
On a Long Enough Timeline the Survival Rate
for Everyone Drops to Zero på Cirkus Cirkör


Onsdag 4.5, 19:00
Föreläsning
Council: Ett institutionsexperiment


Lördag 14.2, 14:00
Med Carl-Oscar Linné
Allmänn introduktion
av aktuella utställningar


Onsdag 27,4, 19:00
Filmvisning: Monir
En dokumentär om konstnären
Monir Farmanfarmaian


Onsdag 20.4, 19:00
Presentation:
Den svenska anti-apartheidrörelsen
av Anita Jansson


Torsdag 21.4, 14:12
Läsning på arabiska av novellen
Standardlängden av ett mirakel


Lördag 9.4, 15:00
Vandring i Tensta
med arkitekten Erik Stenberg


Onsdag 13.4, 19:00
Presentation: Kurdernas kamp för frihet och
estetiseringen av kvinnliga gerilla-soldater av
curatorn Övül Ö. Durmusoğlu


Onsdag 6.4, 19:00
Samtal: Att hitta sig själv i någon annan:
Om mode som identitetsbygge
med Behnaz Aram och Lisa Ehlin


Onsdag 23.3, 19:00
Projekt av CuratorLab (Konstfack)
Verklighetsproduktion: En performance i tre delar
Med Tai Shani, Luisa Ungar och Isak Sundström


Torsdag 10.3, 17:00
Tensta konsthall gästar Tempo Dokumentärfestival
Filmvisning:
In the Year of the Quiet Sun av Otolith Group
Transmission from the Liberated Zones av Filipa César8.12 2015–26.2 2016
Tensta museum
på Stockholms läns museum


Onsdag 10.2, 19:00
Boksläpp och samtal
Black Transparency av Metahaven


Onsdag 27.1, 12:00
New Visions
Guidad visning av konstnärerna
Rana Begum, David Maljkovic och Yelena Popova


Onsdag 17.2, 16:30
Lördag 20.2, 17:30
Tensta konsthalls produktion
aktuell på Berlinale 2016
Transmission from the Liberated
Zones av Filipa César


Söndag 17.1, 12:00–19:00
Konferens
Bodies of Evidence gästar Tensta konsthall


Program
Höst 2015


10.10 2015–10.1 2016
Sista chansen
Liquidity Inc. av Hito Steyerl


Torsdag 3.12, 19:00

Filmvisning: 
Den vita sporten (1968)


Onsdag 9.12, 19:00
Föreläsning:
Med kameran som vapen och vittnesmål:
Att minnas det politiska sjuttiotalet. Solidaritetsfilm
på tv 1967–75 av Malin Wahlberg


Torsdag 26.11, 19:00
Gruppterapi om det digitala livet
med Showww


Söndag 25.11, 12:00–15:00
Veganbrunch och julmarknad


Torsdag 26.11, 15:00
Guidad visning
av Spånga KyrkaMåndag 23.11 och tisdag 24.11, 9:00, 11:30, 14:00

Skolvisningar med CinemAfrica


Onsdag 11.11, 19:00
Filmvisning
En nations födelse (1973) och Vredens poesi (1978)


Söndag 18.10, 13:00–16:00
Filmprogram
Eros-effekten: Konst, Solidaritetsrörelser
och kampen för social rättvisa


17.6–4.10 2015
Tensta museum: Fortsättning
Med Mats Adelman, Filipa César, Rehearsals
Nina Svensson & Bernd Krauss och Adam Tensta


Måndag 7.9, 19:00
LTTR: Öppen föreläsning av Fanny Ambjörnsson
"När du blir stor och gifter dig. Om ålder, heteronormativitet och genus"


Onsdag 19.8, 19:00
Here We LTTR: Karina Sarkissova och Ofelia Jarl Ortega


Torsdag 6.8, 15:00
Queer bokcirkel med Maja Andreasson


Onsdag 5.8, 18:00
Here We LTTR: 2002–2008
Filmvisning med Renate Lorenz


Torsdag 28.5, 15:00
Tensta museum: Vandringar
Konst- och litteraturvandring
med Emily Fahlén och Tal Lewinsky


Lördag 6.6, 14:00
Gästtolkare av LTTR:
Trifa Shakely och Matts Leiderstam


11.2–3.5
Sista chansen
Frederick Kiesler: Visioner i arbete
Med tillägg av Céline Condorelli
och sex studentgrupper


Lördag 2.5, 13:00
Jamsession och konsert
de:tune Järva


Lördag 25.4, 13:00–16:00
Te- och kaffesalong
med Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta


Torsdag 16.4, 16:00
Studentpresentation: Filmvisning
CuratorLab, Konstfack
How to Live? 
Dokumentation av Andrea Zittels
föreläsning om Frederick Kiesler


Söndag 19.4, 15:00
Bokrelease
Eurafrika – EU:s koloniala rötter


Onsdag 15.4, 15:00
Studentpresentation: Talkshow
med Céline Condorelli
Mejan Arc, Kungl. konsthögskolan


Måndag 23.3, 18:00
de:tune Järva: Föreläsning
Framtidens musik – ett nedslag i ljudkonstens
och den elektroniska musikens utveckling


Onsdag 25.3, 12:00
Frederick Kiesler: Visioner i arbete
Studentpresentation: KTH Arkitekturskolan


Torsdag 19.3, 15:00
Studentpresentation:
Jacob Hurtig, CuratorLab


Fredag 6.3, 12:00
Presentation
Gemensamma samtal med Ricardo Basbaum


Lördag 28.2, 13:00
Bokrelease
Hästa gård: En bondgård på landet i staden av Erik Sjödin


Tisdag 17.2, 15:00–16:30
Studentpresentation: Valentina Sansone
CuratorLab, Konstfack
Föreläsning om Endless house av Florian Medicus
Skypeintroduktion av konstnären Ian Kier


Onsdag 11.2
Program
Frederick Kiesler: Visioner i arbete


Lördag 10.1, 15:00
Föreläsning
Lars Bang Larsen: Barndomens slut


22.10 2014–11.1 2015
Sista chansen
Det här är alla ställen av Ane Hjort Guttu


22.10 2014–11.1 2015
Sista chansen
School Section av Dave Hullfish Bailey


Onsdag 17.12, 18:30

Bokrelease
Phantom of Liberty: Contemporary Art
and the Pedagogical Paradox


Fredag 12.12, 12:30
Lunchsamtal
feminism, konst och internet


2.1–4.1, 12:00-16:00
Skrivarverkstad på jullovet
med Maja Andreasson


Onsdag 22.10, 18:30
Den nya modellen – Ett samtal mellan Gunilla Lundahl, Ane Hjort Guttu och Dave Hullfish Bailey


11.6–28.9 2014
META och regina: Två tidskrifter i systerskap


11.6–28.9 2014
Miraklet i Tensta (Theoria) en film av Magnus Bärtås


11.6–28.9 2014
The Paths to the Common(s) Are Infinite av Ayreen Anastas & Rene Gabri


23.6–15.8
Öppettider under sommaren


Onsdag 10.9, 18:30
Magnus Bärtås bjuder in Lena Séraphin, Suzana Milevska och Michelle Teran


Onsdag 27.8, 18:30
Samtal om Igor Dergalin med Ulf Melander och Maria Lind


Söndag 6.7, 14:00
Samtal
The Paths to the Common(s) Are Infinite – Palestina


Lördag 23.8, 16:00
Europa Europa av The Knife och Ful


Onsdag 20.8, 18:30
Om Den nya modellen med Magnus Bärtås och
Gunilla Lundahl


Onsdag 13.8, 18:00-20:00
Vi läser regina


25.7–27.7
TAF! – Fotografi-workshop


Lördag 7.6, 14:00–18:00
Tensta fotoklubb
Utställning på Slakthusateljéerna


Tisdag 20.5, 15:00–16:30
Tensta museum: Läsecirkel
Grand Domestic Revolution fortsätter...


18.1–18.5 2014
Tensta museum: Vårens program


Lördag och söndag 17.5–18.5
Bostadsvrålet: Bostadspolitiskt forum


26.2–18.5
Tensta museum: Artoteket
Låna konst på biblioteket


Tisdag 13.5, 13:00–15:00
Tensta museum: Workshop
Studieobjekt: The Grand Domestic Revolution fortsätter...


Onsdag 14.5, 18:30–20:00
Tensta museum: Presentation av Tone Olaf Nielsen
Studieobjekt: The Grand Domestic Revolution fortsätter...


Fredag 16.5, 15:00
Tensta museum: Konst- och litteraturvandring


Fredag 16.5, 17:30
Tensta museum: Fiskflytt och invigning med Järvaprojektet


Torsdag 8.5, 18:00
Tensta museum: Aktion Arkiv
Kampen om rummet


Tisdag 29.4, 17:45–18:45
Tensta museum: Filmvisning av BSB – Bland svartskallar och blekfisar på Ross Tensta gymnasium


Fredag 9.5, 15:00
Tensta museum: Arkeologisk vandring i Tensta
med Barbro Århem


Söndag 27.4, 14:00–17:00
Tensta museum: Kurdisk poesisöndag
med Kurdiska föreningen Spånga


Söndag 27.4, 14:00–18:00
Tensta museum: Aktion Arkiv 2 på Glömmingegränd


Lördag 26.4, 15:00
Tensta museum: Lägenhetsvisning med arkitekt Erik Stenberg


Onsdag 16.4, 18:30
Tensta museum: Heidrun Holzfeind och Marwa Arsanios


Onsdagen 9.4, 18:30
Tensta museum: Föreläsning
Irene Molina om segregationsprocesser i Sverige


Torsdag 10.4, 15:00
Tensta museum: Visning
Spånga kyrka


Söndag 6.4, 14:00
Tensta museum: Samtal om boken Förortshat


Onsdag 26.3, 18:30
Tensta museum: Tensta innan miljonprogrammet med Spånga Fornminnes- och Hembygdsgille


Lördag 29.3, 15:00
Tensta museum: Konstnärspresentation
Marion von Osten


Söndag 16.3, 14:00
Tensta museum: Föreläsning
Lisa Kings & Zhanna Kravchenko


Torsdag 20.3, 18:30
Tensta museum: Filmvisning
The Stuart Hall Project av John Akomfrah


Onsdag 5.3, 17:30
Tensta museum: Vittnesseminarium
Aktion Arkiv


Onsdag 26.2, 16:30–19:00
Tensta museum: Öppning av Artoteket
på Tensta bibliotekSöndag 2.3, 14:00
Tensta museum: Presentation
Konstnär Behzad Khosravi Noori


Onsdag 19.2, 18:30
Tensta museum: Samtal
Brita Landoff om filmen BSB – Bland svartskallar och blekfisar


Lördag 22.2, 15:00
Tensta museum: Presentation
Helena Mattsson, Meike Schalk och Sara Brolund de Carvalho om Aktion Arkiv


Söndag 23.2
Tensta museum: Föreläsning
Rohat Alakom – När Sverige blev kurdernas land


Onsdag 12.2, 18:30
Tensta museum: Föreläsning
Tom Avermaete om normer i det offentliga rummet


Lördag 15.2, 15:00
Tensta museum: Rundvandring
Konsten i Tensta tunnelbanestation


Onsdag 5.2, 18:30
Tensta museum: Föreläsning av urbanhistoriker Håkan Forsell


Lördag 8.2, 12:30
Tensta museum: Visning av arkitekt Erik Stenbergs ombyggda lägenheter


Söndag 2.2, 14:00
Tensta museum: Föreläsning av arkitekten Ylva Larsson


Söndag 9.2, 14:00
Tensta museum: lyssnings- och tittsession med Urban Re-mix och professor Peter Lang


Fredag 31.1, 18:00
Tensta museum: Ljudkonstnären
Tarek Atoui letar musiker i Järvaområdet


Lördag 1.2, 15:00
Tensta museum: Konstnären Peter Geschwind berättar om Time Space Shuttle (Apollo Pavilion)


Onsdag 22.1, 18:30
Tensta museum:
Studenter på KTH i Tensta presenterar projekt


Torsdag 23.1, 15:00
Tensta museum:
Guidad visning av Spånga kyrka


Söndag 26.1, 12:00–17:00
Visning av museilägenheten, studenter på KTH i Tensta presenterar projekt


Lördag 18.1, 14:00–17:00
Tensta museum: Invigning
Våravdelningen


Söndag 19.1, 13:00
Tensta museum: Konstnärspresentationer
Lawrence Abu Hamdan m fl


Söndag 12.1, 14:00
Tensta museum: Föreläsningar
Pia Rönicke och Florian Zeyfang


Onsdag 8.1, 18:30
Salong Tensta: Performance
Tanja Tuurala


26.10 2013–18.5 2014
Tensta museum: Rapporter från nya Sverige


Lördag 21.12, 15:00
Tensta museum: Konsthallschef Maria Lind om samtidskonstens intresse för senmodernistiska bostadsprojekt


4.1–5.1 2014, 12:00–15:00
Teckningsverkstad på jullovet


Onsdag 11.12, 18:30
Tensta museum: Presentation Terence Gower


Lördag 14.12, 12:00–17:00
Tensta museum: Samtal med Järvaprojektet
samt Salong Tensta


Lördag 7.12 12:00-17:00
Tensta museum: Julmarknad med Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta 15:00 Petra Bauer och Sofia Wiberg presenterar sitt projekt


Onsdag 27.11, 18:30
Tensta museum: Dialog mellan Groruddalen
 i Olso och Järvafältet i Stockholm


Lördag 30.11, 13:00
Tensta museum: Seminarium
Structures of Race – Voices from 
the Present


Lördag 23.11, 15:00
Tensta museum: Presentation
Konstnär Thomas Elovsson om hans och Peter Geschwinds installation Time – Space Shuttle (Apollo Pavilion)


Onsdag 20.11, 18:30
Tensta museum: Salong Tensta
Workshop med dansarbetaren Tanja Tuurala


Torsdag 21.11, 15:00
Tensta museum: Guidad visning
Spånga kyrka


Söndag 17.11, 14:00
Samtal om kurdernas historia i Sverige
med Kurdiska föreningen Spånga


Onsdag 13.11, 18:00–21:00
Vittnesseminarium om Tenstas barndom
Med bl a Bo Werner, Lilian Larsell, Ricardo-Osvaldo Alvarado, Mats Hulth


Onsdag 6.11, 18:30
Föreläsning
Irene Molina om segregationsprocesser i Sverige


Söndag 10.11, 14:00
Föreläsning
Sonja Vidén om miljonprogrammet


Lördag 9.11, 13:00
Vandring i Tensta med arkitekt Erik Stenberg


Söndag 3.11, 14:00
Familjesöndag om bilden av Somalia


28.9, 14:00
Introduktion
Genklang: ett videoporträtt av Megafonen


1.7–23.10
Space: Anna Lundh
Repris: TV time


13.6-29.9
Sista veckan
Iman Issa


14.9, 14:30
Utomhusspelning
Linda Pira och Dj Salla


13.6-29.9
Sista veckan
Bernd Krauss
Vi fortsätter BBDG


22.9, 14:00-16:00
Boksläpp
No Is Not an Answer
Marie-Louise Ekman


25.9, 18:30
Boksläpp
Undoing Property?


28.8, 18:30
Anna Lundh
Lecture performance


13.8-18.8
Årets konstkollon på Lava


Fredag 2.8
Vart tog hon vägen?
Bildkonstprogrammet på Stockholm Music & Arts


Onsdag 26.6
18:30
Kollokonstnärer i samtal: Filippa Arrias och Stefan Petersson


Vernissage 18.3 2023: Porträtt av en rörelse

Lördag 18.3 2023 - Porträtt av en rörelse
Pauline Boudry / Renate Lorenz
 
Kan dans utgöra inspiration för en hel rörelse, ett uppror för ett mer jämlikt och lekfullt sätt att leva tillsammans? Porträtt av en rörelse är den första separatutställningen i Sverige med den internationellt kända konstnärsduon Pauline Boudry och Renate Lorenz. Med Berlin som bas har de arbetat tillsammans sedan 2007. I olika skepnader och aktioner i tid och rum gör de upp med normativa historiska berättelser och ger plats för för kamratskap, glamour och motstånd. Ofta samarbetar de med dansare, performance-konstnärer och musiker som skapar nya rörelsemönster och koreografier i syfte att få syn på de hinder som ställs i vägen för olika sorters kroppar och vad som skymmer deras historier. Konsthallen har gjorts om till en scen och ett dansgolv - där allt kan hända. Utställningen visar filminstallationerna (No) Time (2020) och Moving Backwards (2019). 
 
Program kl 12 - 20
Lunch och fika kan köpas hos vår nya café Yalla Rinkeby från kl 12
Introduktioner löpande av konsthallens personal

mer→

Omhängning pågår

T o m 18.3 2022  Just nu visar vi en utställning med arbete från Tensta Nya Konstskola. Våra öppettider under den här perioden är tisdag - fredag 11 - 17.

mer→

Sportlov - Tenstas arkeologi (av och för unga)

27.2 - 3.3 2023 Tenstas arkeologi (av och för unga) 
Plats: Tensta konsthall: Klassrummet och husvagn på Taxingeplan 
Datum: 27 februari -3 mars ca 10.00 - 15.00 
Deltagare 10-15 år.
Konstkollot bjuder in unga att delta i upptäckandet av Tensta genom promenader och iakttagelser, genom att samla upphittade saker, material och bilder samt intervjuer med folk som råkas på på vägen. Utirån promenadupplevelserna skapar vi podcasts, kartor och en samling föremål som utgör sådan arkeologi i Tensta som är viktig för unga. 
Baserat på våra fynd spekulerar vi i Tenstas framtid. Utöver podcasten skapar vi en karta över Tensta på Klassrummets golv med markeringar på de platser som vi tycker är viktiga. 
Workshopens instruktörer: 
Anette Göthlund, Apolonija Šušteršič, Emilio Brandao, George Chamoun, Meike Schalk, Miro Sazdic och
Sarah Guarino Werner.
Initiativ: The Political Classroom project (Apolonija Šušteršič), på Tensta konsthall (George
Chamoun och Sarah Guarino Werner), med stöd av: Familjebostäder, Svenska Bostäder och Stockholmshem; KTH Arkitekturskolan (Meike Schalk och Emilio Brandao) och Konstfack - University of Arts, Crafts and Design
(Anette Göthlund, Miro Sazdic), genom projektet A Full Loop of Experience (finansiär: Formas), och
CoNECT (Enerimyndigheten och Formas).
Kursen är en del av seminariekursen Urban Pedagogy för masterstudenter från  KTH Arkitekturhögskolan och Konstfack, Stockholm.
 
 
 

mer→

Samtal om Mellanöstern utifrån Forensic Architecture

11.2 2023 kl 14 Det tysta och långsamma våldet – Ett samtal med Bitte Hammargren och Johan Schaar med utgångspunkt i filmen Cloud Studies
 
Tid: lördag 11.2 2023 14.00
Språk: svenska
OBS Kom gärna en stund innan och se filmen (ca 30 min) som ligger till grund för samtalet.

Bakgrund:
I sin faktaspäckade och suggestiva film Cloud Studies riktar Forensic Architecture fokus mot molnen. Men det är inte de oskyldiga, puffiga vädermolnen, utan de som kommit till genom mänsklig påverkan som Forensic Architecture fokuserar på. De giftiga molnen sänds iväg, ofta tyst och från stater och industrier, moln som intar luften vi andas i varierande omfattning i tid och rum. Det handlar om tårgas för att skingra demokratiska protester, cancerogena petrokemiska utsläpp som brer ut sig över segregerade områden, vit fosfor som används i krig och växtgifter som sprids i fientligt syfte eller avfall som ligger och förgiftar platser där människor bor och arbetar. Skadorna efter den sortens våld kommer sakta och de ödesdigra konsekvenserna dröjer ofta en generation, hur dödliga de än är, vilket gör det svårt att i efterhand ställa de skyldiga till svars.
Bitte Hammargren, journalist och tidigare medarbetare vid Utrikespolitiska institutet, UI, och Johan Schaar, Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI, har lång erfarenhet av att studera konflikter, händelseförlopp och regimstyrda missförhållanden som främst drabbat de redan mest utsatta i krig. I nyheterna drunknar den här typen av brott mot mänskligheten i larmet av de mer plötsliga händelserna.

Med filmen som utgångspunkt berättar Bitte Hammargren och Johan Schaar om sina upplevelser och reflektioner med exempel från verkliga livet, t ex i det ockuperade Palestina och övriga Mellanöstern. 
Moderator, Paulina Sokolow, kommunikatör Tensta konsthall.

Om de medverkande 
Bitte Hammargren är frilansjournalist, författare och Mellanösternanalytiker. Hon har tidigare varit analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, samt lett Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid UI. Innan dess var hon Svenska Dagbladets Turkiet- och Mellanösternkorrespondent, tidvis baserad i Beirut respektive Istanbul.
 
Johan Schaar är Associate Senior Fellow på Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI. Han har varit ansvarig för svenskt bistånd till Palestina på generalkonsulatet i Jerusalem. Han har även arbetat för Röda Korset och var kanslichef för den internationella kommissionen om klimat och utveckling, lanserad av regeringen 2007–09.

Forensic Architecture har sedan de grundades 2011 utvecklat metoder som kan ta vid där rättsväsendet ger upp eller sviker sina medborgare genom att sammanföra och analysera bevis vid brottsutredningar. De kan till exempel samla in data i form av bilder i samråd med aktivister, och använda olika metoder för att bevisa var en person eller ett föremål befunnit sig i ett givet ögonblick eller rört sig genom ett rum eller på en plats. Här lutar de sig mot arkitektens verktyg, t ex rumsliga gestaltningar och 3D-renderingar, för att beskriva händelseförlopp och visa på orsakssammanhang. Tidslinjer visualiseras, rumsligheter uppenbaras och de lyckas ofta ifrågasätta de offentliga utsagorna kring ett brotts omständigheter. Forensic Architecture arbetar ofta med partners från civilsamhället, från gräsrotsaktivister till internationella frivilligorganisationer och mediaföretag, för att bedriva undersökningar med eller för grupper och individer som drabbats av konflikter, polisbrutalitet eller miljöförstöring.
 

mer→

Trettondagen: Stängt

Trettondagen, fredag 6.1 2023 är konsthallen stängd. Välkommen igen på lördag 7.1!

mer→

visa nästa 5 inlägg